Fejér megyei irodalmi emlékfal a Gárdonyi szülőháznál


Fejér megyei irodalmi emlékfal a Gárdonyi szülőháznál PDF Nyomtatás E-mail

Agárdon, Gárdonyi Géza szülőházának falán Fejér megyei irodalmi emlékfalat avatnak az író születésének 151. évfordulóján. 22 kortárs magyar szobrászművész egy-egy bronz domborművel járul hozzá az különleges emlékfal létrejöttéhez. A huszonkét alkotás mindegyike egy-egy Fejér megyében született, a magyar irodalom történetében jelentős életművel rendelkező alkotónak állít emléket.


A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány tisztelettel hívja az ünnepélyes avató ünnepségre, amely 2014. augusztus 2-án, 10 órakor kezdődik Agárdpusztán, a Gárdonyi Géza Emlékháznál (Agárd, Sigray u. 1).

Köszöntőt mond: Tóth István, Gárdony Város polgármestere

Az emlékfalat felavatja: Dr. Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, EMMI

Az emlékfalat bemutatja: L. Simon László, parlamenti államtitkár, Miniszterelnökség

Gárdonyi Gézára emlékezik: Keller Péter, az író dédunokája
Az ünnepségen közreműködik: Kelemen István, színművész

Az emlékfal avatásával egyidőben jelenik meg az az L. Simon László szerkesztette, iskolásoknak és felnőtteknek szóló olvasókönyv, amelyben mind a 22 írót, mind a 22 szobrászt bemutatják, s minden alkotótól közöl verseket, novellákat.

Részlet L. Simon László előszavából:

"2014-ben a Velencei-tóért dolgozó alapítvány elnökével, Kazai Viktorral közösen kértünk fel huszonkét kortárs magyar képzőművészt arra, hogy készítsék el egy-egy Fejér megyéhez kötődő írónak, költőnek bronz domborműbe öntött portréját. Ezeket Gárdonyi Géza szülőházának hátsó falán helyeztük el, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy az így létrejövő Fejér megyei irodalmi emlékfal a szépirodalmat szerető olvasók és ma élő írók, irodalmárok zarándokhelyévé váljon. Arra is számítunk, hogy megyénk általános és középiskoláinak valamennyi diákja az irodalomtanára vezetésével egyszer eljut az emlékfalhoz, s akár ennek a kis olvasókönyvnek a segítségével felidézi azt nyelvi és érzelmi a gazdagságot, azt a műfaji és esztétikai sokszínűséget, azt a tiszta hazaszeretet, amit – az 1568-ban született Wathay Ferenctől a 2010-ben elhuny Sobor Antalig – megyénk egykori írói nyújtanak számunkra."

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo