Megnyílik a Gárdonyi Rönkvár!


Megnyílik a Gárdonyi Rönkvár! PDF Nyomtatás E-mail

Nagyszabású turisztikai beruházás átadására hívjuk a vendégeket: 2012. április 27-én este 6 órakor birtokba vehetjük a gárdonyi rönkvárat!

A gárdonyi rönkvár az Egri vár kicsinyített mása, Gárdonyi Géza szülőháza mellett épült meg Agárdpusztán. Milyen célokat szolgálhat ez a szokatlan építmény? Szándékaink szerint hozzájárulhat a hősies helytállásról való emlékezet fenntartásához, hasonlóan Gárdonyi Géza regényéhez, az Egri csillagokhoz.

 

Az egri vár a 15. században élte fénykorát, az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon. A törökök 1552-ben fordultak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat. A hősies helytállás a magyar történelem egyik kiemelkedő eseménye, s híre – Gárdonyi Géza történelmi regénye révén – a világ minden részébe eljutott.

 

Az emlékezet örökösei, a honi fiatalok az író emlékházához gyakran eljönnek, öröm és büszkeség ez minden gárdonyi polgár számára.  Ha ezentúl meglátogatják a rönkvárunkat is, reményeink szerint közelebb kerülnek az akkori korhoz, a régi emberekhez; a regény történései élményszerűbbek lesznek a rönkvárbeli kalandok után.  A gárdonyi várkapitány végigkalauzolja őket a váron, a kazamatarendszeren, és természetesen bepillantást nyerhetnek a várvédő vitézek életébe! A Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központhoz tartozó Gárdonyi Rönkvár munkatársai igyekeznek olyan élményekhez juttatni a látogatókat, amivel gazdagodva érdeklődőbbek lesznek nemcsak az irodalom,  a történelem, de eleink hősi tettei iránt is. Szeretettel várunk minden korosztályt a gárdonyi rönkvárba, ünnepeljünk együtt a megnyitó ünnepségen!

 

A Rönkvár megnyitó programja - 2012. április 27. péntek

 

Gárdonyi Rönkvár (Gárdony-Agárdpuszta, Sigray u. 1.) – a Gárdonyi Géza Emlékház és a Velencei-tavi Galéria által határolt terület -

 

17.00     Várvédő csatára toborzó. Vértek, sisakok készítése a majdani várkapitánnyal. Csatára készülés. (a történelmi játszóházat vezeti: Lábadi Zoltán és csapata)

 

18.00     Megnyitó ceremónia a Gárdonyi Várközpontban (a francia és a német testvérvárosi delegáció fogadása, a vár ünnepélyes megnyitása, a várkapitány kinevezése)
 

             Megnyitó beszédet mond: Tóth István polgármester

 

18.10     Hadnagyoknak tanúság  - Az egri hősök korának magyarországi és török zenéjéből - A Musica Historica régizene együttes koncertje a várban
             (www.musicahistorica.hu)

 

18.40     Várvédő csata, a vár megvédése. Lábadi várkapitány és csapata megvédi a várat a támadó török fegyveresektől.

 

18.50     A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje – történelmi magyar harcművészek török-kori harcászati bemutatója (http://kardforgatok-szfvar.hu)

 

19.20     Íjászat, kardvívás, harctechnikák tanulása a harcosoktól, a vár és a vár kazamata-rendszerének felfedezése

 

20.30     Tűzzsonglőrök bemutatója(www.zsongisapka.hu)

 

21.00     zárás

 

 

 


A honlap a TÁMOP - 3.2.4/08/01 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című pályázat támogatásával készült.

támoplogo